Today will will make Palak Paneer Recipe

आज हमलोग पालक पनीर बनाना सीखेंगे।


                              Ingredients

1:- Spinach                                               १ :- पालक  
2:- Paneer                                                २ :- पनीर 
3:- Tomato                                              ३ :- टमाटर
4:-Butter                                                 ४ :- बटर  
5:- Ginger Garlic paste                           ५ :- अदरक लहसुन पेस्ट 
6:- Green chilli                                        ६ :- हरा मिर्च 
7:- Onion                                                 ७ :- प्याज 
8:- Coriander Leaf                                  ८ :- धनिया पत्ते   
9 :- Curd                                                  ९  :- दही        

                                         Dry Spices       

1:- Cumin seed                                       १  :- जीरा                                  
2:- Papper                                               २  :- गोलकी 
3:- Red chilli powder                              ३ :-लाल मिर्च पाउडर 
4:- Coriander powder                             ४ :- हल्दी पाउडर 
5:- Turmeric powder                               ५ :- धनिया पाउडर  
6:- Garam masala powder                       ६  :- गरम मसाला पाउडर  


                                      

Step By Step Process

Step1:- First of all, we will boil 70%  of  250 Spinach.
When our spinach is cooked 70%, we will grind them in the mixer.
विधि १:-सबसे पहले हम २५० ग्रांम पालक को ७०% बॉईल करेंगे.
जब हमारा पालक ७०% पक जाये तो उसे मिक्सर में मिक्स कर लेंगे।

Step 2:-  To prepare the spices, put a butter in a pan to warm it.
After the butter is heated, fry the chopped green chillies, chopped onions, and tomatoes. After frying, we will grind material in the mixer.
विधि २ :-    मसाला तैयार करने के लिए एक पैन में बटर डालकर गर्म करेंगे।
बटर गर्म होने के बाद कटे हुए हरा मिर्च, कटे हुए प्याज, और टमाटर को फ्राई करेंगे। फ्राई हो जाने के बाद सभी को मिक्सर में मिक्स करेंगे।

Step 3:- Now the cooking oil will heated in a pan. After heating the oil, add cumin seeds, turmeric powder, red chilli powder, vegetable masala and fry them all.
After all the spices are fried, fry the fried spinach and onion mixer together.
 विधि ३:- अब एक पैन में कुकिंग आयल गर्म करेंगे।  तेल गर्म होने के बाद जीरा, हल्दी पाउडर, लालमिर्च पाउडर, सब्जी मसाला डालकर सभी को फ्राई करेंगे।  
सभी मसाला फ्राई होने के बाद पिसा हुआ पालक और प्याज के मिक्सर को एक साथ मिलकर फ्राई करेंगे।

Step 4:- After all the spices and spinach cook for some time, add chopped pieces of cheese and cook it for about 5 minutes.
विधि ४:- सभी मसाला और पालक कुछ देर पकने के बाद कटे हुए पनीर के टुकड़े को ऐड करेंग और लगभग ५ मिनट तक पकाएंगे।  

Step 5:-Do the serve with chopped coriander leaves in the last.
विधि ५:-  आखरी में कटे हुए धनिया पत्ते के साथ सर्व करेंगे।

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